Månadens företag – Järnspisens Matbod


Månadens företag – Järnspisens Matbod

Varje månad går vi in på djupet hos ett av våra företag. Vi intervjuar och får veta lite mer om företagen som finns hos oss i Småstaden. Denna månaden får vi veta mer om Järnspisens Matbod.

Järnspisens Matbod

Att driva företag är kul och en stor utmaning. Vi på Järnspisens Matbod förespråkar mycket samarbeten med andra företagare för att både få kollegor och en gemenskap i Piteå. Självklart är det tufft, som i vilken annan stad som helst. Att driva företag kräver en vilja, ett samhällsengagemang utöver arbetsplatsen, att kunna acceptera att kunskap behövs och möjligheten till att utvecklas/ändras längs vägens gång. Det finns olika sätt att driva företag för oss har det varit att vi väljer att vara en del av Piteå både genom att dela med oss, engagera oss i olika frågor och skaffa oss kollegor/nätverk på olika sätt som gör att vi utvecklas som företagare. Vi är stolta att var en del av Piteå! 

Vad är unikt med hos er på Järnspisens Matbod?
Vi är två drivna företagare som brinner för att utvecklas och få dela med oss av vår kunskap till våra kunder. Vi har drivit eget sen vi var 23 år inom mat- och dryck. Har fått otrolig kunskap på dessa 10 år, vilket bara fortsätter att växa i takt med vårt företag.

Vad kan ni själva inte vara utan från Järnspisens Matbod?
Hos oss finns det alltid olika olivoljer till olika tillfällen. Vi har även alltid någon ost i kylen, konstigt nog. Vi gillar att testa produkter både privat och på arbetet, blir lite som en livsstil när vi är två som brinner för vårt yrke.

Hur ser en dag ut hos er?
Det är lite olika eftersom vi är många som jobbar och med olika uppgifter. Men om vi tittar på butiken så startar vi oftast dagen med att baka bröd. Sen är det mycket matlagning i början på veckan och förberedelser för både matpåsar, catering och andra beställningar. Där emellan hjälper vi våra fina kunder, tar emot varor och plockar upp. På fredagar är det vår själva service dag. Nästan som en mini restaurang. Då gör vi de sista förberedelserna för dagen och sen efter lunch går vi in i härligt fredagstempo med underbara kunder, ost i massor och utlämningar av påsar. Vår vecka varierar verkligen, men det är också det som är roligt med vårt jobb.

Vad har varit svårt i dessa tider?
För oss har det varit snabba kast, från slutsålt till avbokningar i sista minuten. Samtidigt i detta ska vi arbeta tryggt och säkert för att själva inte drabbas av pandemin. Samtidigt som vi ska tillsammans minska smittspridningen. Det har varit en svår balans där vi både måste få in pengar för att kunna snurra och tänka på vår hälsa i Sverige. Det är tufft att driva företag, men i en pandemi är det ännu tuffare och har verkligen visat att vi behöver vässa vår kunskap, tänka snabbt och arbeta tillsammans med vår underbara personal, kunder, andra företagare osv. Vi har haft väldigt roligt påvägen även om vi haft allvaret i bakgrunden. Men för att orka och tänka framåt behöver vi även lätta på stämningen och detta har gjort oss starka. Pandemin är verkligen inte över, men vi är tacksamma för allt stöd vi fått och får. Tillsammans är vi starka och kan klara oss igenom en pandemi i både mot- och medgångar.

Vilka är ni som jobbar och hur många?
Hos oss är vi fyra härliga personer som utvecklar Järnspisen tillsammans. Cecilia & Daniel, ägare och motorn i att driva företag. Daniel med sina smaklökar och sin matkunskap. Cecilia med marknadsföring, deliintresse och som handelsutvecklare. Nathalie med en förkärlek för desserter, pyssel och smått och gott. Jenni vår klippa med många års kunskap inom serviceyrket och event. Vi kompletterar varandra i stort och smått, ett härligt gäng som i grunden alla gillar mat.

Varför ska Piteåborna stötta er?
Det är otroligt viktigt att stötta lokalt! Att ta en extra tanke när du väljer att beställa varor från andra ställen än att stötta våra företag i Piteå. Vi är alla viktiga tillsammans och kan tillsammans se till att vi har en levande stad. Om vi inte tillsammans hjälps åt har vi varken kvar företagare, lokala leverantörer och arbetstillfällen som tillsammans med många andra delar ser till att vår ekorrhjul i Piteå snurrar. Får vi inte in pengar till vår kommun kan vi inte heller få ha kvar våra skolor, vården och andra nödvändiga delar. Därför är det otroligt viktigt att stötta oss och alla andra företagare som finns i Piteå. Tillsammans får vi ett levande Piteå!

Något annat ni önskar berätta för oss?
För oss är utveckling extra varmt i våra hjärtan. Ingen kan allting men med kunskap och erfarenhet kan vi lära varandra. Därför arbetar vi ständigt med nya steg framåt. Våra mål är att utbilda oss till ostmästare – alla inklusive vår fina personal, fortsätta utveckla bröllopen genom bröllopskoordinering från vår bröllopskoordinator (Cecilia), utveckla vår egna produkter där vi inom kort kommer lansera en nyhet på hyllan och som avslutning få komma tillbaka till en ny vardag efter pandemin.

Varmt tack för att ni stöttar oss och för att vi får driva vår verksamhet i Norrlands pärla Piteå!

Cecilia & Daniel med personal


Tidigare intervjuer
Januari – Akademibokhandeln
Februari – Kicks 
Mars – Hemtex
April – Sivs ur & guld
Maj – Annicas inredning – och blommor
Juni – Din sko

 

 

Småstaden använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, statistik och riktad annonsering. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer på smastaden.com/cookiepolicy